Jak se také dá poznat pravoúhlý trojúhelník - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek si d00e1v00e1 za 00fakol dok00e1zat, 017ee je troj00faheln00edk pravo00fahl00fd u vrcholu C p0159i tomto zad00e1n00ed: M011bjme troj00faheln00edk ABC, z00a0bodu C spust00edme kolmici a jej00ed patu ozna010d00edme P. Ozna010d00edme bod S, st0159ed strany AB. Pro body P a S00a0plat00ed, 017ee se nerovnaj00ed. Ozna010dme 00fahel ACS = 03b5 a 00fahel PCB= 03b3. Pokud 03b5= 03b3, je pak troj00faheln00edk pravo00fahl00fd?"" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek si dává za úkol dokázat, že je trojúhelník pravoúhlý u vrcholu C při tomto zadání: Mějme trojúhelník ABC, z bodu C spustíme kolmici a její patu označíme P. Označíme bod S, střed strany AB. Pro body P a S platí, že se nerovnají. Označme úhel ACS = ε a úhel PCB= γ. Pokud ε= γ, je pak trojúhelník pravoúhlý?