Budovanie matematických predstáv pomocou manipulácií - Bachratý, Hynek (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek navazuje na jeho prvn00ed 010d00e1st v00a0p0159edchoz00edm 010d00edsle. D00e1le hovo015900ed o d016fle017eitosti manipulace a experimentu ve v00fduce, konkr00e9tn011b v00a0geometrii. Tentokr00e1t se hovo015900ed o experimentu, kter00fd byl prov00e1d011bn s00a0nadan00fdmi 017e00e1ky druh00e9ho stupn011b gymn00e1zia. Tento experiment uk00e1zal, 017ee 017e00e1ci maj00ed velk00fd teoretick00fd podklad, ale maj00ed-li prakticky za010d00edt r00fdsovat, nejde jim to o moc l00e9pe ne017e sedm00e1k016fm a nech00e1pou, pro010d n011bkter00e9 kroky d011blaj00ed. A010dkoliv pozorov00e1n00ed by m011blo b00fdt hlavn00ed experiment00e1ln00ed metodou, je zde zm00edn011bn i koresponden010dn00ed semin00e10159 a jeho v00fdsledky. Posledn00ed bod 010dl00e1nku je o studentech managementu, kde t0159i matematick00e9 semin00e10159e byli smr0161t011bny do jednoho a studenti m011bli m00e9n011b 010dasu na pochopen00ed u010diva."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek navazuje na jeho první část v předchozím čísle. Dále hovoří o důležitosti manipulace a experimentu ve výuce, konkrétně v geometrii. Tentokrát se hovoří o experimentu, který byl prováděn s nadanými žáky druhého stupně gymnázia. Tento experiment ukázal, že žáci mají velký teoretický podklad, ale mají-li prakticky začít rýsovat, nejde jim to o moc lépe než sedmákům a nechápou, proč některé kroky dělají. Ačkoliv pozorování by mělo být hlavní experimentální metodou, je zde zmíněn i korespondenční seminář a jeho výsledky. Poslední bod článku je o studentech managementu, kde tři matematické semináře byli smrštěny do jednoho a studenti měli méně času na pochopení učiva.