Matematika a realita - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V tomto 010dl00e1nku je matematikou my0161lena p0159edev016100edm aritmetika a geometrie a realitou sv011bt p015900edrody a sv011bt lidsk00fdch artefakt016f. 010cl00e1nek je rozd011blen do t015900ed 010d00e1st00ed, kde prvn00ed hovo015900ed o aritmetice, kr00e1tce vysv011btluje, co to je a kde se objevuje v p015900edrod011b. Druh00e1 010d00e1st je o mnoho del016100ed a popisuje geometrii na obrazech, v herb00e1015900edch, k0159ivky na t011ble 017eivo010dich016f i ve fyzik00e1ln00edch vlastnostech, kter00e9 se projevuj00ed geometricky (soum011brnost pro udr017een00ed rovnov00e1hy). Posledn00ed 010d00e1st00ed jsou z00e1v011bry. Tyto z00e1v011bry spo010d00edvaj00ed v z00e1sad00e1ch, jak by se m011bla realita odrazit v p0159irozen00e9m p015900edstupu d00edt011bte k matematice."" data-sheets-userformat=""2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"">V tomto článku je matematikou myšlena především aritmetika a geometrie a realitou svět přírody a svět lidských artefaktů. Článek je rozdělen do tří částí, kde první hovoří o aritmetice, krátce vysvětluje, co to je a kde se objevuje v přírodě. Druhá část je o mnoho delší a popisuje geometrii na obrazech, v herbářích, křivky na těle živočichů i ve fyzikálních vlastnostech, které se projevují geometricky (souměrnost pro udržení rovnováhy). Poslední částí jsou závěry. Tyto závěry spočívají v zásadách, jak by se měla realita odrazit v přirozeném přístupu dítěte k matematice.