Rozhovor o státní maturitě - Kobíková, Zuzana; Fuchs, Eduard (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V tomto rozhovoru odpov00edd00e1 Eduard Fuchs, p0159edseda Spole010dnosti u010ditel016f matematiky a univerzitn00ed u010ditel matematiky na ot00e1zky t00fdkaj00edc00ed se st00e1tn00ed maturity, nap015900edklad o 010dem vypov00edd00e1 jej00ed absolvov00e1n00ed, co ukazuj00ed v00fdsledky jednotliv00fdch st0159edn00edch 0161kol a o syst00e9mov00fdch chyb00e1ch, kter00e9 vid00ed jako hlavn00ed probl00e9m. Eduard Fuchs d00e1le hovo015900ed o tom, 017ee by se m011bli zru0161it dv011b 00farovn011b maturity, proto017ee mezi nimi pak nelze efektivn011b porovn00e1vat a vysv011btluje, pro010d vysok00e9 procento (15,7 %) student016f nezvl00e1dlo st00e1tn00ed zkou0161ku z matematiky. Z00e1v011brem nahl00e9dne autor do budoucnosti, kde by mohly b00fdt p0159ij00edmac00ed testy na vysok00e9 0161koly nahrazeny pouze st00e1tn00ed maturitou."" data-sheets-userformat=""2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"">V tomto rozhovoru odpovídá Eduard Fuchs, předseda Společnosti učitelů matematiky a univerzitní učitel matematiky na otázky týkající se státní maturity, například o čem vypovídá její absolvování, co ukazují výsledky jednotlivých středních škol a o systémových chybách, které vidí jako hlavní problém. Eduard Fuchs dále hovoří o tom, že by se měli zrušit dvě úrovně maturity, protože mezi nimi pak nelze efektivně porovnávat a vysvětluje, proč vysoké procento (15,7 %) studentů nezvládlo státní zkoušku z matematiky. Závěrem nahlédne autor do budoucnosti, kde by mohly být přijímací testy na vysoké školy nahrazeny pouze státní maturitou.