„Kalkulačka“ na určování nejmenšího společného násobku a největšího společného dělitele - Fiala, Jan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor p00ed0161e o tom, pro010d by se m011bla 201ekalkula010dka201c pou017e00edvat k ur010dov00e1n00ed nejmen016100edho spole010dn00e9ho n00e1sobku a nejv011bt016100edho spole010dn00e9ho jmenovatele. V teoretick00e9m podkladu pak uv00e1d00ed definice a postupy, kter00e9 lze nal00e9zt v u010debnic00edch matematiky, a kter00e9 jsou moc dlouh00e9 na to, aby 017e00e1k mohl po015900e1dn011b pochopit, co p0159esn011b d011bl00e1. D00e1le uv00e1d00ed term00edn 201e010dinnost00ed formy u010den00ed201c. N00e1sleduje popis toho, jak se d00e1 tato speci00e1ln00ed kalkula010dka p0159ipravit (z pr016fhledn00e9 f00f3lie a nesmazateln00fdch fix016f). D00e1le je uvedena uk00e1zka pracovn00edho listu, kter00fd lze pou017e00edt p0159i t00e9to metod011b v00fduky. Z00e1v011brem se autor pod011bl00ed o vlastn00ed zku0161enosti z v00fduky."" data-sheets-userformat=""2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"">Autor píše o tom, proč by se měla „kalkulačka“ používat k určování nejmenšího společného násobku a největšího společného jmenovatele. V teoretickém podkladu pak uvádí definice a postupy, které lze nalézt v učebnicích matematiky, a které jsou moc dlouhé na to, aby žák mohl pořádně pochopit, co přesně dělá. Dále uvádí termín „činností formy učení“. Následuje popis toho, jak se dá tato speciální kalkulačka připravit (z průhledné fólie a nesmazatelných fixů). Dále je uvedena ukázka pracovního listu, který lze použít při této metodě výuky. Závěrem se autor podělí o vlastní zkušenosti z výuky.