O jednom trojúhelníku Eukleidovsky nesestrojitelném - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se v011bnuje troj00faheln00edku naz00fdvan00e9m 00c1b00e9r00f3. Zab00fdv00e1 se jeho konstrukc00ed, zn00e1me-li strany d00e9lek a, b a polom011br 8351a vepsan00e9 kru017enice. Nejprve je dok00e1z00e1no, 017ee tento troj00faheln00edk nelze sestrojit Eukleidovsky a 017ee v016fbec existuje. 010cl00e1nek kon010d00ed zaj00edmavost00ed o samotn00e9m slovu 00c1b00e9r00f3 a jeho pou017e00edv00e1n00ed pro pozdrav v n011bkter00fdch kruz00edch matematick00e9 obce."" data-sheets-userformat=""2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"">Článek se věnuje trojúhelníku nazývaném Ábéró. Zabývá se jeho konstrukcí, známe-li strany délek a, b a poloměr ð vepsané kružnice. Nejprve je dokázáno, že tento trojúhelník nelze sestrojit Eukleidovsky a že vůbec existuje. Článek končí zajímavostí o samotném slovu Ábéró a jeho používání pro pozdrav v některých kruzích matematické obce.