Osvojování vědomostí o lineárních funkcích žáky gymnázia - Budínová, Irena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek 0159e016100ed probl00e9m v00fduky funkc00ed na gymn00e1zi00edch, kde je u010diva mnoho a 010das osvojit si nov00e9 znalosti je limitovan00fd. Popisuje nej010dast011bj016100ed probl00e9my, kter00e9 017e00e1ci p0159i studiu funkc00ed maj00ed. Autorka d00e1le popisuje v00fdukovou metodu, kterou pou017eila, aby 017e00e1ci l00e9pe pochopili z00e1kladn00ed pojmy a navazuj00edc00ed u010divo. Program byl rozd011blen do t015900ed f00e1z00ed. Nejprve si m011bli osvojit z00e1kladn00ed pojmy. Nejprve 017e00e1ci 0159e0161ili 00falohy bez znalosti teorie, pot00e9 sv00e9 v00fdsledky zobecnili a nakonec byly zavedeny pojmy na p015900edkladech, kter00fdm 017e00e1ci porozum011bli. A010dkoliv tento postup zabral v00edce 010dasu, uk00e1zalo se, 017ee v dal016100edch f00e1z00edch (Procvi010dov00e1n00ed pojm016f a Pou017e00edv00e1n00ed dynamick00fdch postup016f p0159i zakreslov00e1n00ed graf016f element00e1rn00edch funkc00ed) 017e00e1ci postupovali rychleji d00edky lep016100edmu porozum011bn00ed z00e1klad016fm a proto byla nakonec 010dasov00e1 ztr00e1ta p0159i pou017eit00ed t00e9to metody nulov00e1."" data-sheets-userformat=""2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"">Článek řeší problém výuky funkcí na gymnáziích, kde je učiva mnoho a čas osvojit si nové znalosti je limitovaný. Popisuje nejčastější problémy, které žáci při studiu funkcí mají. Autorka dále popisuje výukovou metodu, kterou použila, aby žáci lépe pochopili základní pojmy a navazující učivo. Program byl rozdělen do tří fází. Nejprve si měli osvojit základní pojmy. Nejprve žáci řešili úlohy bez znalosti teorie, poté své výsledky zobecnili a nakonec byly zavedeny pojmy na příkladech, kterým žáci porozuměli. Ačkoliv tento postup zabral více času, ukázalo se, že v dalších fázích (Procvičování pojmů a Používání dynamických postupů při zakreslování grafů elementárních funkcí) žáci postupovali rychleji díky lepšímu porozumění základům a proto byla nakonec časová ztráta při použití této metody nulová.