Tvorba standardů z matematiky pro ZŠ - Fuchs, Eduard (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Po roce 1990 do0161lo k00a0v00fdrazn00e9mu n00e1r016fstu v0161ech typ016f 0161kol, druhou podstatnou zm011bnou bylo zaveden00ed 0160koln00edch vzd011bl00e1vac00edch program016f na Z0160 a S0160. To vedlo k00a0rozvoln011bn00ed 0161kolsk00fdch pom011bru a prakticky neexistenci osnov, proto J010cMF vytvo0159ilo standardy pro z00e1kladn00ed 0161koly a v0161echny typy st0159edn00edch 0161kol pro v00fduku matematiky. Sni017eov00e1n00ed 00farovn011b na0161ich 017e00e1k016f (na z00e1klad011b v00fdsledk016f v00fdzkum016f TIMSS a PISA) vedlo ke snaze legislativn011b o0161et0159it vzniklou situaci zaveden00edm standard016f pro z00e1kladn00ed vzd011bl00e1v00e1n00ed. Po 0159ad011b zm011bn se dosp011blo ke standard016fm, kter00e9 maj00ed pokr00fdvat minim00e1ln00ed po017eadovanou 00farove0148 znalost00ed v00a0p00e1t00fdch a dev00e1t00fdch t015900edd00e1ch. V00a0sou010dasnosti jsou v00a0matematice, 010de0161tin011b a angli010dtin011b vypracov00e1ny ke v0161em v00fdstup016fm RVP tzv. indik00e1tory, kter00e9 podrobn011bji popisuj00ed, kter00e9 znalosti budou v00a0r00e1mci dan00e9ho v00fdstupu testov00e1ny. Samotn00fdm testov00e1n00edm byla pov011b0159ena 010cesk00e1 0161koln00ed inspekce. Pilotn00ed testov00e1n00ed prob011bhlo na stovce vybran00fdch 0161kol na podzim 2011, na ja0159e 2012 gener00e1ln00ed zkou0161ka a od r. 2013 m011bly n00e1rodn00ed srovn00e1vac00ed zkou0161ky prob00edhat v00a0pln00e9m rozsahu."" data-sheets-userformat=""2":14592,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial","16":10">Po roce 1990 došlo k výraznému nárůstu všech typů škol, druhou podstatnou změnou bylo zavedení Školních vzdělávacích programů na ZŠ a SŠ. To vedlo k rozvolnění školských poměru a prakticky neexistenci osnov, proto JČMF vytvořilo standardy pro základní školy a všechny typy středních škol pro výuku matematiky. Snižování úrovně našich žáků (na základě výsledků výzkumů TIMSS a PISA) vedlo ke snaze legislativně ošetřit vzniklou situaci zavedením standardů pro základní vzdělávání. Po řadě změn se dospělo ke standardům, které mají pokrývat minimální požadovanou úroveň znalostí v pátých a devátých třídách. V současnosti jsou v matematice, češtině a angličtině vypracovány ke všem výstupům RVP tzv. indikátory, které podrobněji popisují, které znalosti budou v rámci daného výstupu testovány. Samotným testováním byla pověřena Česká školní inspekce. Pilotní testování proběhlo na stovce vybraných škol na podzim 2011, na jaře 2012 generální zkouška a od r. 2013 měly národní srovnávací zkoušky probíhat v plném rozsahu.