Paul Erdös: Život v citátech - Balková, L´ubomíra (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Paul Erd00f6s je jedn00edm z00a0nejv00fdznamn011bj016100edch matematik016f 20. stolet00ed. Ji017e od 00fatl00e9ho d011btstv00ed v00a0matematice vynikal, otec i matka byli st0159edo0161kol0161t00ed profeso0159i matematiky a do jej00edch taj016f mal00e9ho Paula zasv011bcovali. Mezi n00edm a matkou bylo velmi siln00e9 pouto, proto jej00ed smrt nesl velmi t011b017ece. Cel00fd 017eivot pro017eil na cest00e1ch s00a0mal00fdm kufrem a v011bt0161inou se na jednom m00edst011b nezdr017eel d00e9le ne017e 7 dn00ed. Pracoval a017e do konce sv00e9ho 017eivota, senilita jej nepostihla, do017eil se 83 let a zem0159el na matematick00e9 konferenci. Jeho hlavn00ed z00e1sluhou je zm011bna stylu publikov00e1n00ed v00a0matematice. Jeho publikov00e1n00ed 010dl00e1nk016f, kter00e9 byly d00edlem v00edce autor016f, se stalo v00a0matematice obecnou normou. Na jeho po010dest bylo definov00e1no Erd00f6sovo 010d00edslo 2013 Erd00f6s m00e1 010d00edslo 0; ti, kte015900ed napsali 010dl00e1nek s00a0n00edm, maj00ed 010d00edslo 1; ti, kdo publikovali s00a0n011bjak00fdm spoluautorem Erd00f6se, maj00ed 010d00edslo 2 atd. V011bt0161ina aktivn00edch matematik016f pravd011bpodobn011b nem00e1 toto 010d00edslo v011bt016100ed ne017e 8. Vytvo0159il tak00e9 sv016fj speci00e1ln00ed jazyk 2013 201eerd00f60161tinu201c, kter00fd se ujal v00a0matematick00fdch kruz00edch po cel00e9m sv011bt011b. M016f017eeme jej za0159adit do kategorie 201e0159e0161itel probl00e9m016f201c, nikoliv 201ebudovatel teorie201c (narozd00edl od v011bt0161iny matematik016f). Jeho hlavn00ed oblast00ed z00e1jmu byla p0159irozen00e1 010d00edsla (teorie 010d00edsel, teorie graf016f). V00a0z00e1v011bru 010dl00e1nku jsou uvedeny 3 00falohy s00a00159e0161en00edm, kter00fdmi se Erd00f6s zab00fdval, a kter00e9 vy0159e0161il."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Paul Erdös je jedním z nejvýznamnějších matematiků 20. století. Již od útlého dětství v matematice vynikal, otec i matka byli středoškolští profesoři matematiky a do jejích tajů malého Paula zasvěcovali. Mezi ním a matkou bylo velmi silné pouto, proto její smrt nesl velmi těžce. Celý život prožil na cestách s malým kufrem a většinou se na jednom místě nezdržel déle než 7 dní. Pracoval až do konce svého života, senilita jej nepostihla, dožil se 83 let a zemřel na matematické konferenci. Jeho hlavní zásluhou je změna stylu publikování v matematice. Jeho publikování článků, které byly dílem více autorů, se stalo v matematice obecnou normou. Na jeho počest bylo definováno Erdösovo číslo – Erdös má číslo 0; ti, kteří napsali článek s ním, mají číslo 1; ti, kdo publikovali s nějakým spoluautorem Erdöse, mají číslo 2 atd. Většina aktivních matematiků pravděpodobně nemá toto číslo větší než 8. Vytvořil také svůj speciální jazyk – „erdöštinu“, který se ujal v matematických kruzích po celém světě. Můžeme jej zařadit do kategorie „řešitel problémů“, nikoliv „budovatel teorie“ (narozdíl od většiny matematiků). Jeho hlavní oblastí zájmu byla přirozená čísla (teorie čísel, teorie grafů). V závěru článku jsou uvedeny 3 úlohy s řešením, kterými se Erdös zabýval, a které vyřešil.