Matematika a hudba (4) Vybrané kompoziční směry hudby 20. století - Piknerová, Judita (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Rytmus je slo017eka hudebn00ed struktury, kter00e1 obsahuje v00fdrazn011b matematick00e9 prvky, pomoc00ed kter00fdch vn00edm00e1me 010dasov00e9 vztahy, ty mohou b00fdt velmi slo017eit00e9, p0159esto je m016f017eeme postihnout element00e1rn00edmi matematick00fdmi vztahy. V00fdvoj rytmu se m011bnil v00a0jednotliv00fdch 010dasov00fdch obdob00edch 2013 od antiky, p0159es st0159edov011bk, renesanci, baroko, klasicismus, a017e po sou010dasn00e9 ch00e1p00e1n00ed rytmu, kter00e9 spo010d00edv00e1 v00a0r016fzn011b tvarovan00e9m sledu t011b017ek00fdch a lehk00fdch dob. D00e1le 010dl00e1nek vysv011btluje pojmy dodekafonie, punktualismu, t00e9mbrov00e9 hudby, hudebn00ed aleatoriky a nakonec se zmi0148uje o grafick00e9 hudb011b, kter00e1 je ur010dena sp00ed0161e pro 010dten00ed, ne017e pro poslech."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Rytmus je složka hudební struktury, která obsahuje výrazně matematické prvky, pomocí kterých vnímáme časové vztahy, ty mohou být velmi složité, přesto je můžeme postihnout elementárními matematickými vztahy. Vývoj rytmu se měnil v jednotlivých časových obdobích – od antiky, přes středověk, renesanci, baroko, klasicismus, až po současné chápání rytmu, které spočívá v různě tvarovaném sledu těžkých a lehkých dob. Dále článek vysvětluje pojmy dodekafonie, punktualismu, témbrové hudby, hudební aleatoriky a nakonec se zmiňuje o grafické hudbě, která je určena spíše pro čtení, než pro poslech.