Geometrické řešení jedné početní úlohy - Moravcová, Vlasta (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek uv00e1d00ed jedno algebraick00e9 a dv011b geometrick00e9 0159e0161en00ed 00falohy ze Sb00edrky 00faloh z00a0matematiky pro vy0161016100ed t015900eddy st0159edn00edch 0161kol od autor016f Bohumila Byd017eovsk00e9ho a Jana Vojt011bcha: Sestrojte 010dtverec, jsou-li d00e1ny body, v00a0nich017e prodlou017een00e9 strany jeho prot00ednaj00ed p015900edmku. Autorka 010dl00e1nku si mysl00ed, 017ee auto0159i sb00edrky p0159edpokl00e1dali 0159e0161en00ed 00falohy pomoc00ed v00fdpo010dtu, do protikladu k00a0p0159edpokl00e1dan00e9mu 0159e0161en00ed uv00e1d00ed 2 elegantn00ed geometrick00e1 0159e0161en00ed."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek uvádí jedno algebraické a dvě geometrické řešení úlohy ze Sbírky úloh z matematiky pro vyšší třídy středních škol od autorů Bohumila Bydžovského a Jana Vojtěcha: Sestrojte čtverec, jsou-li dány body, v nichž prodloužené strany jeho protínají přímku. Autorka článku si myslí, že autoři sbírky předpokládali řešení úlohy pomocí výpočtu, do protikladu k předpokládanému řešení uvádí 2 elegantní geometrická řešení.