Zlaté číslo a limity dvou posloupností - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Nejprve autor 010dl00e1nku zmi0148uje, jak ch00e1peme pojem 201ezlat00e9 010d00edslo201c v00a0souvislosti s00a0matematikou a pot00e9 ukazuje dv011b r016fzn00e9 posloupnosti, kter00e9 ke zlat00e9mu 010d00edslu konverguj00ed 2013 Fibonacciho posloupnost a posloupnost:00a0,00a0 , , 2026 S pojmem zlat00e9ho 010d00edsla se nesetk00e1v00e1me pouze v00a0matematice, ale i v00a0astronomii, nebo u 010d00edsel mobiln00edch oper00e1tor016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Nejprve autor článku zmiňuje, jak chápeme pojem „zlaté číslo“ v souvislosti s matematikou a poté ukazuje dvě různé posloupnosti, které ke zlatému číslu konvergují – Fibonacciho posloupnost a posloupnost: , , , … S pojmem zlatého čísla se nesetkáváme pouze v matematice, ale i v astronomii, nebo u čísel mobilních operátorů.