Silvestrovské rozjímání o ekvivalenci geometrických vět - Leischner, Pavel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zam00fd0161l00ed nad d015900edv011bj016100edm 010dl00e1nkem ze sejn00e9ho ro010dn00edku Vlastimila Dlaba o ekvivalenci matematick00fdch v011bt. Leischner upozor0148uje na nespr00e1vn00e9 pou017eit00ed Pythagorovy v011bty, podle n011bj m011bla b00fdt pou017eita pythagorejsk00e1 ekvivalence (Pro ka017ed00fd troj00faheln00edk ABC plat00ed: 03b3 = 9000b0, pr00e1v011b kdy017e c2 = a2 + b2.), aby skute010dn011b v0161echny dok00e1zan00e9 ekvivalence ve v00fd0161e zm00edn011bn00e9m 010dl00e1nku platily. Toto sv00e9 m00edn011bn00ed v00a0010dl00e1nku tak00e9 zd016fvod0148uje."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Článek se zamýšlí nad dřívějším článkem ze sejného ročníku Vlastimila Dlaba o ekvivalenci matematických vět. Leischner upozorňuje na nesprávné použití Pythagorovy věty, podle něj měla být použita pythagorejská ekvivalence (Pro každý trojúhelník ABC platí: γ = 90°, právě když c2 = a2 + b2.), aby skutečně všechny dokázané ekvivalence ve výše zmíněném článku platily. Toto své mínění v článku také zdůvodňuje.