Babylonský výpočet čísla "odmocnina ze dvou" - Bečvář, Jindřich; Dlab, Vlastimil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V00a0dne0161n00ed dob011b p0159esnou hodnotu dostaneme pomoc00ed limity posloupnosti. Ve star00e9 Babylonii pou017e00edvali v00a0podstat011b stejn00fd princip, jen postupovali krok za krokem (pomoc00ed postupn00fdch aproximac00ed), proto017ee limity neznali. Nav00edc pro z00e1pis v00fdsledku pou017e00edvali 0161edes00e1tkovou soustavu. Uveden00fd babylonsk00fd postup je pot00e9 zobecn011bn pro odmocninu z00a0libovoln00e9ho p0159irozen00e9ho 010d00edsla a d00e1le pro libovolnou odmocninu z00a0libovoln00e9ho p0159irozen00e9ho 010d00edsla."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">V dnešní době přesnou hodnotu dostaneme pomocí limity posloupnosti. Ve staré Babylonii používali v podstatě stejný princip, jen postupovali krok za krokem (pomocí postupných aproximací), protože limity neznali. Navíc pro zápis výsledku používali šedesátkovou soustavu. Uvedený babylonský postup je poté zobecněn pro odmocninu z libovolného přirozeného čísla a dále pro libovolnou odmocninu z libovolného přirozeného čísla.