Apolloniovy kružnice - Kočandrlová, Milada (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek popisuje, co jsou Apolloniovy kru017enice a n00e1sledn011b ukazuje zp016fsob jejich konstruov00e1n00ed. Vysv011btluje pojmy hyperbolick00fd a eliptick00fd svazek kru017enic a d00e1v00e1 tyto pojmy do souvislosti se zobrazov00e1n00edm na map00e1ch pomoc00ed p015900ed010dn00e9 stereografick00e9 projekce referen010dn00ed koule."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Článek popisuje, co jsou Apolloniovy kružnice a následně ukazuje způsob jejich konstruování. Vysvětluje pojmy hyperbolický a eliptický svazek kružnic a dává tyto pojmy do souvislosti se zobrazováním na mapách pomocí příčné stereografické projekce referenční koule.