Byl Eukleides finančně gramotný? - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Finan010dn00ed gramotnost souvis00ed s00a0finan010dn00ed matematikou, kter00e1 nen00ed p015900edli0161 do hloubky vyu010dovan00e1 na 0161kol00e1ch, p0159esto017ee je to oblast, kter00e1 bezprost0159edn011b souvis00ed s00a0re00e1ln00fdm 017eivotem. Eukleides finan010dn011b gramotn00fd nebyl hned z00a0n011bkolika d016fvod016f. Za prv00e9 v00a0jeho dob011b spousta vztah016f souvisej00edc00edch s00a0finan010dn00ed matematikou nebyla pot0159ebn00e1, za druh00e9 v00a0jeho dob011b v011bt0161ina velk00fdch matematik016f pova017eovala za ned016fstojn00e9 zab00fdvat se oblastmi oby010dejn00e9ho 017eivota a za t0159et00ed v00fdsledky finan010dn00ed matematiky rozhodn011b nejsou estetick00e9 a jeho oku by se nel00edbily, co017e ale neznamen00e1, 017ee v00a0dne0161n00ed dob011b nen00ed finan010dn00ed gramotnost d016fle017eit00e1."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Finanční gramotnost souvisí s finanční matematikou, která není příliš do hloubky vyučovaná na školách, přestože je to oblast, která bezprostředně souvisí s reálným životem. Eukleides finančně gramotný nebyl hned z několika důvodů. Za prvé v jeho době spousta vztahů souvisejících s finanční matematikou nebyla potřebná, za druhé v jeho době většina velkých matematiků považovala za nedůstojné zabývat se oblastmi obyčejného života a za třetí výsledky finanční matematiky rozhodně nejsou estetické a jeho oku by se nelíbily, což ale neznamená, že v dnešní době není finanční gramotnost důležitá.