Časopis Krok (1821 – 1840) a matematická lingvistika - Sedlačíková, Blanka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010casopis jako prvn00ed p0159i0161el s00a0matematickou lingvistikou (konkr00e9tn011b kvantitativn00ed), kter00e1 se zab00fdv00e1 r016fzn00fdmi po010dty (frekvenc00ed) jednotek jazyka, co017e m011blo praktick00e9 vyu017eit00ed nap015900edklad p0159i vytvo0159en00ed tzv. Morseovy abecedy. 010casopis uve0159ej0148oval p015900edsp011bvky i z00a0mnoha dal016100edch oblast00ed v011bd spole010densk00fdch i p015900edrodn00edch. Redaktorem 010dasopisu byl Jan Svatopluk Presl, kter00fd byl v00a0kontaktu se v0161emi 010deln00edmi p0159edstaviteli podporuj00edc00edmi 010desk00e9 n00e1rodn00ed obrozen00ed, ji017e byli n00e1sledn011b nejv00fdznamn011bj016100edmi p0159isp011bvateli do tohoto 010dasopisu. N00e1zev 010dasopisu byl zvolen velmi pe010dliv011b jako homonymum 2013 vojvoda Krok nebo jednotka ch016fze (za p016fvodce n00e1zvu je pokl00e1d00e1n J. E. Purkyn011b). 010casopis byl adresov00e1n p0159edev016100edm inteligenci, a proto byl v00a0dob011b jeho vyd00e1v00e1n00ed po010det odb011bratel016f jen cca 150. Pou017e00edv00e1n00ed matematiky v00a0lingvistice j00ed m011blo podle jej00edch autor016f p0159in00e9st v00e1017enost. V 010dasopise byla vyvr00e1cena dv011b tvrzen00ed, a to, 017ee 010de0161tina je jazyk tvrd00fd a t011b017ek00fd na v00fdslovnost a 017ee m00e1 velmi chudou slovn00ed z00e1sobu. Proto by 010de0161tina m011bla b00fdt pova017eov00e1na za vhodn00fd jazyk v011bdy. Kv016fli vzniku 010dasopisu 010cesk00e9ho musea, p0159estal v00a0roce 1840 010dasopis Krok existovat."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Časopis jako první přišel s matematickou lingvistikou (konkrétně kvantitativní), která se zabývá různými počty (frekvencí) jednotek jazyka, což mělo praktické využití například při vytvoření tzv. Morseovy abecedy. Časopis uveřejňoval příspěvky i z mnoha dalších oblastí věd společenských i přírodních. Redaktorem časopisu byl Jan Svatopluk Presl, který byl v kontaktu se všemi čelními představiteli podporujícími české národní obrození, již byli následně nejvýznamnějšími přispěvateli do tohoto časopisu. Název časopisu byl zvolen velmi pečlivě jako homonymum – vojvoda Krok nebo jednotka chůze (za původce názvu je pokládán J. E. Purkyně). Časopis byl adresován především inteligenci, a proto byl v době jeho vydávání počet odběratelů jen cca 150. Používání matematiky v lingvistice jí mělo podle jejích autorů přinést vážnost. V časopise byla vyvrácena dvě tvrzení, a to, že čeština je jazyk tvrdý a těžký na výslovnost a že má velmi chudou slovní zásobu. Proto by čeština měla být považována za vhodný jazyk vědy. Kvůli vzniku časopisu Českého musea, přestal v roce 1840 časopis Krok existovat.