Netradiční užití matic ve středoškolské matematice - Mazurek, Jiří (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek na 010dty0159ech 00faloh00e1ch ukazuje mo017enosti u017eit00ed matic v00a0geometrii (oto010den00ed vektoru o 9000b0, zobrazen00ed vektoru v00a0osov00e9 soum011brnosti podle osy x a y), v00a0ekonomii (p0159i zji01610165ov00e1n00ed pravd011bpodobnosti prodeje r016fzn00fdch v00fdrobk016f) a p0159i p0159edpov00edd00e1n00ed po010das00ed (jak00fd stav po010das00ed je z00a0dlouhodob00e9ho hlediska nejpravd011bpodobn011bj016100ed). K00a0vy0159e0161en00ed v0161ech uveden00fdch 00faloh by m011bly sta010dit st0159edo0161kolsk00e9 matematick00e9 znalosti matic."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Článek na čtyřech úlohách ukazuje možnosti užití matic v geometrii (otočení vektoru o 90°, zobrazení vektoru v osové souměrnosti podle osy x a y), v ekonomii (při zjišťování pravděpodobnosti prodeje různých výrobků) a při předpovídání počasí (jaký stav počasí je z dlouhodobého hlediska nejpravděpodobnější). K vyřešení všech uvedených úloh by měly stačit středoškolské matematické znalosti matic.