Modifikace Eukleidových vět a věty Pythagorovy pro obecné trojúhelníky - Kuchta, Jiří (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Na za010d00e1tku 010dl00e1nku je uveden d016fkaz Eukleidov00fdch v011bt a Pythagorovy v011bty pro pravo00fahl00e9 troj00faheln00edky. D00e1le jsou ob011b v011bty zobecn011bny a dok00e1z00e1ny pro tupo00fahl00fd troj00faheln00edk. Pro ostro00fahl00fd by se postupovalo analogicky. Platnost rovnosti pro libovoln00e9 troj00faheln00edky roz0161i0159uje na dal016100ed mnoho00faheln00edky a konkr00e9tn011b je platnost demonstrov00e1na na p015900edkladu 0161esti00faheln00edku."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Na začátku článku je uveden důkaz Eukleidových vět a Pythagorovy věty pro pravoúhlé trojúhelníky. Dále jsou obě věty zobecněny a dokázány pro tupoúhlý trojúhelník. Pro ostroúhlý by se postupovalo analogicky. Platnost rovnosti pro libovolné trojúhelníky rozšiřuje na další mnohoúhelníky a konkrétně je platnost demonstrována na příkladu šestiúhelníku.