Matematické poznatky jako pomůcky ve výtvarném umění (3) - Pavlíková, Dana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Dal016100edm v00fdznamn00fdm renesan010dn00edm autorem byl Michelangelo Buonarroti, kter00fd si p0159i v00fdzdob011b stropu Sixtinsk00e9 kaple rozd011blil jeho plochu na n011bkolik 010d00e1st00ed, z00a0n00ed017e ka017ed00e1 m00e1 svou vlastn00ed perspektivu (perspektivn00ed zpracov00e1n00ed jednoho v00fdjevu by bylo velmi obt00ed017en00e9). B011bhem tohoto obdob00ed se rozv00edjely mal00ed0159sk00e9 pom016fcky pro perspektivn00ed zobrazen00ed (sklen011bn00e1 deska, 010dtvercov00e1 s00ed0165, zrcadla, 010do010dky atd.), co017e nakonec vedlo k00a0sestrojen00ed prvn00edho fotoapar00e1tu. Teoretick00e9 z00e1klady line00e1rn00ed perspektivy jsou p0159ipisov00e1ny anglick00e9mu matematikovi Taylorovi. B011bhem obdob00ed baroka nedo0161lo k00a0017e00e1dn00fdm nov00fdm objev016fm. V00a0devaten00e1ct00e9m stolet00ed je nejd016fle017eit011bj016100ed slo017ekou v00a0um011bn00ed barva. Kubismus pot00e9 p0159ich00e1z00ed s00a0plasti010dnost00ed obraz016f, se kterou matematika (geometrie) nesouhlas00ed."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Dalším významným renesančním autorem byl Michelangelo Buonarroti, který si při výzdobě stropu Sixtinské kaple rozdělil jeho plochu na několik částí, z níž každá má svou vlastní perspektivu (perspektivní zpracování jednoho výjevu by bylo velmi obtížné). Během tohoto období se rozvíjely malířské pomůcky pro perspektivní zobrazení (skleněná deska, čtvercová síť, zrcadla, čočky atd.), což nakonec vedlo k sestrojení prvního fotoaparátu. Teoretické základy lineární perspektivy jsou připisovány anglickému matematikovi Taylorovi. Během období baroka nedošlo k žádným novým objevům. V devatenáctém století je nejdůležitější složkou v umění barva. Kubismus poté přichází s plastičností obrazů, se kterou matematika (geometrie) nesouhlasí.