Co neučíme, a měli bychom (a co učíme, ač bychom možná nemuseli) - Saxl, Ivan; Kvaszová, Milena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zab00fdv00e1 statistikou, kter00e9 je dle autor016f ve 0161kol00e1ch v011bnovan00e1 mal00e1 pozornost. Nejv00edce se 017e00e1ci nau010d00ed, kdy017e budou sb00edrat a vyhodnocovat vlastn00ed 00fadaje. Uv00e1d00ed p015900edklady ze zdravotnictv00ed, kde 0161patn00e1 interpretace m016f017ee m00edt nejhor016100ed n00e1sledky. V00fdsledky 0161et0159en00ed z00a0t00e9to oblasti je t0159eba br00e1t s00a0ur010ditou rezervou, proto017ee v00fdzkumn00edci vyv00edjej00edc00ed l00e9ky, jsou placeni spole010dnostmi, kter00e9 maj00ed snahu l00e9k, kter00fd financuj00ed, uv00e9st na trh."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Článek se zabývá statistikou, které je dle autorů ve školách věnovaná malá pozornost. Nejvíce se žáci naučí, když budou sbírat a vyhodnocovat vlastní údaje. Uvádí příklady ze zdravotnictví, kde špatná interpretace může mít nejhorší následky. Výsledky šetření z této oblasti je třeba brát s určitou rezervou, protože výzkumníci vyvíjející léky, jsou placeni společnostmi, které mají snahu lék, který financují, uvést na trh.