Egyptské zápisy zlomků III (Součty vhodných dělitelů) - Beran, Ladislav; Trch, Milan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zab00fdv00e1 dal016100ed mo017enost00ed jak vyj00e1d0159it racion00e1ln00ed 010d00edslo (0 < < 1) jako sou010det kmenov00fdch zlomk016f. Jmenovatel se vyj00e1d015900ed jako sou010din r016fzn00fdch 010d00edsel a 010ditatel jako sou010det vybran00fdch (nebo v0161ech) 010d00edsel z00a0p0159edchoz00edho sou010dinu. V00a0p015900edpad011b, 017ee jmenovatel nelze rozlo017eit na sou010din v00edce 010d00edsel, n00e1sob00ed se 010ditatel i jmenovatel zlomku vhodn00fdm 010d00edslem. Na p015900edkladech jsou ilustrov00e1ny ob011b uveden00e9 metody."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"">Článek se zabývá další možností jak vyjádřit racionální číslo (0 < < 1) jako součet kmenových zlomků. Jmenovatel se vyjádří jako součin různých čísel a čitatel jako součet vybraných (nebo všech) čísel z předchozího součinu. V případě, že jmenovatel nelze rozložit na součin více čísel, násobí se čitatel i jmenovatel zlomku vhodným číslem. Na příkladech jsou ilustrovány obě uvedené metody.