K čemu mi to bude? aneb Milý Pepíčku … - Bečvář, Jindřich (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor se zab00fdv00e1 r016fzn00fdmi zp016fsoby, jak na tuto odpov011b010f rozumn011b 017e00e1k016fm ve 0161kole odpov011bd011bt, jak na takovou situaci um011bt zareagovat, aby si 017e00e1ci nemysleli, 017ee to vlastn011b ani s00e1m u010ditel nev00ed. 017d00e1ci se v011bt0161inou ptaj00ed na jednotliv00e1 fakta, kter00e1 se daj00ed jen t011b017eko zd016fvodnit samostatn011b, mus00edme proto hledat 0161ir016100ed souvislosti a na nich ukazovat jejich vyu017eitelnost. D00e1le zmi0148uje, 017ee 00farove0148 student016f, kte015900ed p0159ich00e1zej00ed na vysok00e9 0161koly, zcela jednozna010dn011b kles00e1, co017e je d00e1no zav00e1d011bn00edm nov00fdch zp016fsob016f v00fduky na z00e1kladn00edch a st0159edn00edch 0161kol00e1ch. I znalosti, kter00e9 010dlov011bk ve sv00e9m 017eivot011b prakticky nevyu017eije, jej ale za0159azuj00ed do ur010dit00e9 spole010densk00e9 skupiny, ve kter00e9 se pak ve sv00e9m00a0017eivot011b bude pohybovat."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor se zabývá různými způsoby, jak na tuto odpověď rozumně žákům ve škole odpovědět, jak na takovou situaci umět zareagovat, aby si žáci nemysleli, že to vlastně ani sám učitel neví. Žáci se většinou ptají na jednotlivá fakta, která se dají jen těžko zdůvodnit samostatně, musíme proto hledat širší souvislosti a na nich ukazovat jejich využitelnost. Dále zmiňuje, že úroveň studentů, kteří přicházejí na vysoké školy, zcela jednoznačně klesá, což je dáno zaváděním nových způsobů výuky na základních a středních školách. I znalosti, které člověk ve svém životě prakticky nevyužije, jej ale zařazují do určité společenské skupiny, ve které se pak ve svém životě bude pohybovat.