Mocniny přirozených čísel a součty lichých čísel po sobě jdoucích - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Ze znalosti, 017ee sou010det prvn00edch n 010dlen016f posloupnosti lich00fdch 010d00edsel je roven druh00e9 mocnin011b 010d00edsla n, si autor pokl00e1d00e1 ot00e1zku, zda je mo017en00e9 vyj00e1d0159it k-tou mocninu ka017ed00e9ho p0159irozen00e9ho 010d00edsla n jako sou010det n po sob011b jdouc00edch lich00fdch 010d00edsel. To n00e1sledn011b dok00e1017ee."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Ze znalosti, že součet prvních n členů posloupnosti lichých čísel je roven druhé mocnině čísla n, si autor pokládá otázku, zda je možné vyjádřit k-tou mocninu každého přirozeného čísla n jako součet n po sobě jdoucích lichých čísel. To následně dokáže.