Několik poznámek k méně obvyklým úlohám z pravděpodobnosti - Tlustý, Pavel; Plocki, Adam (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek komentuje d015900edv011bj016100ed p015900edsp011bvek ze stejnojmenn00e9ho 010dasopisu, kter00fd uvedl t0159i 00falohy z00a0pravd011bpodobnosti, na nich017e se sna017eil uk00e1zat aplikovatelnost tohoto u010diva v00a0praxi. P0159es nepochybnou snahu ale dost 010dasto m016f017eeme dosp011bt k00a0tzv. 201epseudoaplikac00edm201c nebo dokonce 00faloh00e1m, kter00e9 jsou 0161patn011b. A takto jsou hodnoceny pr00e1v011b i ony t0159i 00falohy z00a0uveden00e9ho 010dl00e1nku s00a0od016fvodn011bn00edm, pro010d nekoresponduj00ed s00a0realitou, a proto jejich u017eit00ed p0159i v00fduce nen00ed vhodn00e9."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek komentuje dřívější příspěvek ze stejnojmenného časopisu, který uvedl tři úlohy z pravděpodobnosti, na nichž se snažil ukázat aplikovatelnost tohoto učiva v praxi. Přes nepochybnou snahu ale dost často můžeme dospět k tzv. „pseudoaplikacím“ nebo dokonce úlohám, které jsou špatně. A takto jsou hodnoceny právě i ony tři úlohy z uvedeného článku s odůvodněním, proč nekorespondují s realitou, a proto jejich užití při výuce není vhodné.