Co neučíme, a měli bychom - Saxl, Ivan; Kvaszová, Milena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Jedin00e9 obory matematiky, kter00e9 maj00ed 00fazkou souvislost s00a0017eivotem, jsou statistika a pravd011bpodobnost, ale p0159i v00fduce ve 0161kol00e1ch se jim nev011bnuje dostate010dn00e1 pozornost a nep015900edpustn011b se zjednodu0161uj00ed. 010cl00e1nek zmi0148uje pojem statistick00e1 gramotnost, a co v0161e zahrnuje. Statistiku rozd011bluje na klasickou a matematickou, numerickou a nenumerickou. S00a0v00fdkladem z00e1kladn00edch pojm016f a z00e1konitost00ed z00a0t011bchto obor016f by se dle autor016f m011blo za010d00edt od co nej00fatlej016100edho v011bku a to zasazen00edm do kontextu re00e1ln00e9ho 017eivota, nikoliv um011ble vytv00e10159en00fdch situac00ed. Hry auto0159i pova017euj00ed za velmi zjednodu0161enou podobu t011bchto obor016f. Skute010dn00e1 statistika a pravd011bpodobnost se vyskytuje p0159edev016100edm v0161ude okolo n00e1s v ka017edodenn00edm 017eivot011b."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Jediné obory matematiky, které mají úzkou souvislost s životem, jsou statistika a pravděpodobnost, ale při výuce ve školách se jim nevěnuje dostatečná pozornost a nepřípustně se zjednodušují. Článek zmiňuje pojem statistická gramotnost, a co vše zahrnuje. Statistiku rozděluje na klasickou a matematickou, numerickou a nenumerickou. S výkladem základních pojmů a zákonitostí z těchto oborů by se dle autorů mělo začít od co nejútlejšího věku a to zasazením do kontextu reálného života, nikoliv uměle vytvářených situací. Hry autoři považují za velmi zjednodušenou podobu těchto oborů. Skutečná statistika a pravděpodobnost se vyskytuje především všude okolo nás v každodenním životě.