Egyptské zápisy zlomků II (Postupné redukce zlomku) - Beran, Ladislav; Trch, Milan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zab00fdv00e1 d016fkazem, 017ee ka017ed00fd zlomek ve tvaru lze vyj00e1d0159it jako sou010det kone010dn00e9ho po010dtu po dvou r016fzn00fdch kmenov00fdch zlomk016f. D00e1le jsou vysv011btleny zp016fsoby, kter00fdmi je mo017en00e9 n011bkter00e9 z00a0egyptsk00fdch z00e1pis016f racion00e1ln00edch 010d00edsel z00edskat a 017ee pro ka017ed00e9 racion00e1ln00ed 010d00edslo t011bchto z00e1pis016f existuje v00edce. Pops00e1ny jsou dv011b metody 2013 postupn00e1 redukce zlomku pomoc00ed zdola nejbli017e016100edch kmenov00fdch zlomk016f a redukce ve dvojkov00e9 soustav011b."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek se zabývá důkazem, že každý zlomek ve tvaru lze vyjádřit jako součet konečného počtu po dvou různých kmenových zlomků. Dále jsou vysvětleny způsoby, kterými je možné některé z egyptských zápisů racionálních čísel získat a že pro každé racionální číslo těchto zápisů existuje více. Popsány jsou dvě metody – postupná redukce zlomku pomocí zdola nejbližších kmenových zlomků a redukce ve dvojkové soustavě.