Egyptské zápisy zlomků I - Beran, Ladislav; Trch, Milan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Abstrakt: Egyp0165an00e9 pro z00e1pis libovoln00e9ho zlomku pou017e00edvali sou010det kmenov00fdch zlomk016f, proto017ee neznali zlomky zapsan00e9 ve tvaru . 010cl00e1nek ukazuje na n011bkolika p015900edkladech, jak zapsat ka017ed00fd zlomek ve tvaru (kde p a q jsou nesoud011bln00e1 p0159irozen00e1 010d00edsla) pomoc00ed sou010dtu n011bkolika kmenov00fdch zlomk016f. Je zde pops00e1na metoda dosazov00e1n00ed p015900edpustn00fdch hodnot do neur010dit00fdch rovnic. V00fdhodou metody je, 017ee v017edy vede k00a00159e0161en00ed, nev00fdhodou je jej00ed vysok00e1 po010detn00ed n00e1ro010dnost."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Egypťané pro zápis libovolného zlomku používali součet kmenových zlomků, protože neznali zlomky zapsané ve tvaru . Článek ukazuje na několika příkladech, jak zapsat každý zlomek ve tvaru (kde p a q jsou nesoudělná přirozená čísla) pomocí součtu několika kmenových zlomků. Je zde popsána metoda dosazování přípustných hodnot do neurčitých rovnic. Výhodou metody je, že vždy vede k řešení, nevýhodou je její vysoká početní náročnost.