Využití skalárního součinu v geometrických úlohách. - Elbelová, Jarmila (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek obsahuje pojet00ed skal00e1rn00edho sou010dinu vektor016f dle u010debnic. Jsou uvedeny vzorce pro v00fdpo010det velikosti vektor016f, skal00e1rn00ed sou010din vektoru jak v rovin011b, tak v prostoru a n011bkter00e9 vlastnosti skal00e1rn00edho sou010dinu. V hlavn00ed 010d00e1sti je pak na osmi planimetrick00fdch 00faloh00e1ch uk00e1z00e1no vyu017eit00ed skal00e1rn00edho sou010dinu k 0159e0161en00ed 00faloh, kter00e9 na prvn00ed pohled nemaj00ed s vektory nic spole010dn00e9ho."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek obsahuje pojetí skalárního součinu vektorů dle učebnic. Jsou uvedeny vzorce pro výpočet velikosti vektorů, skalární součin vektoru jak v rovině, tak v prostoru a některé vlastnosti skalárního součinu. V hlavní části je pak na osmi planimetrických úlohách ukázáno využití skalárního součinu k řešení úloh, které na první pohled nemají s vektory nic společného.