Řešení matematických různic - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor 010dl00e1nku rozv00edj00ed novou teorii t00fdkaj00edc00ed se line00e1rn00edch matematick00fdch r016fznic v010detn011b jejich postup016f 0159e0161en00ed. Uv00e1d00ed t0159i z00e1kladn00ed metody 0159e0161en00ed, u nich017e v0161ak v017edy nal00e9z00e1 ur010dit00e1 00faskal00ed t011bchto postup016f. Prvn00ed dv011b metody pou017e00edvaj00ed v011bty, kter00e9 dosud nebyly dok00e1z00e1ny, respektive jsou dok00e1z00e1ny pouze pro rovnice. T0159et00ed metoda vy017eaduje znalost 0159e0161en00ed nerovnic. Tuto metodu proto za pou017eit00ed trivi00e1ln00edch v011bt p0159epracov00e1v00e1 na 0159e0161en00ed rovnic s00a0absolutn00ed hodnotou, u nich017e podm00ednky 0159e0161itelnosti odpov00eddaj00ed 0159e0161en00ed line00e1rn00ed r016fznice."" data-sheets-userformat=""2":14592,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial","16":10">Autor článku rozvíjí novou teorii týkající se lineárních matematických různic včetně jejich postupů řešení. Uvádí tři základní metody řešení, u nichž však vždy nalézá určitá úskalí těchto postupů. První dvě metody používají věty, které dosud nebyly dokázány, respektive jsou dokázány pouze pro rovnice. Třetí metoda vyžaduje znalost řešení nerovnic. Tuto metodu proto za použití triviálních vět přepracovává na řešení rovnic s absolutní hodnotou, u nichž podmínky řešitelnosti odpovídají řešení lineární různice.