O jednom experimentu ve výuce matematiky na gymnáziu - Eisenmann, Petr (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek popisuje experiment z00a0vyu010dov00e1n00ed matematice na gymn00e1ziu vedouc00ed k00a0objeven00ed aplikace diferenci00e1ln00edho a integr00e1ln00edho po010dtu. Obsahuje stru010dn00fd popis experimentu, kter00fd p0159edch00e1z00ed zaznamen00e1v00e1n00ed dat z00a0onoho experimentu. D00e1le n00e1sleduje zd016fvodn011bn00ed sestaven00ed diferenci00e1ln00ed rovnice, jej00ed 0159e0161en00ed v010detn011b stru010dn00e9ho koment00e10159e postupu. 010cl00e1nek takt00e9017e obsahuje r016fzn00e9 didakticko-metodick00e9 p0159ipom00ednky vztahuj00edc00ed se k00a0dan00e9 problematice."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek popisuje experiment z vyučování matematice na gymnáziu vedoucí k objevení aplikace diferenciálního a integrálního počtu. Obsahuje stručný popis experimentu, který předchází zaznamenávání dat z onoho experimentu. Dále následuje zdůvodnění sestavení diferenciální rovnice, její řešení včetně stručného komentáře postupu. Článek taktéž obsahuje různé didakticko-metodické připomínky vztahující se k dané problematice.