S túžbou po harmónii - Jedinák, Dušan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zab00fdv00e1 harmonick00fdm pr016fm011brem a jeho r016fzn00fdmi aplikacemi nejen v00a0matematick00fdch 00faloh00e1ch. Vych00e1z00ed z00a0pythagorejsk00fdch snah nal00e9zt za v0161emi v011bcmi 010d00edseln00e9 pom011bry. 010cl00e1nek obsahuje dv011b 0159e0161en00e9 00falohy, v00a0nich017e se harmonick00fd pr016fm011br nal00e9z00e1, d00e1le pak odvozen00ed vztah016f mezi harmonick00fdm, geometrick00fdm a aritmetick00fdm pr016fm011brem, a to jak algebraicky, tak geometricky a tak00e9 jednu aplika010dn00ed 00falohu na pr016fm011brnou rychlost, kterou lze pova017eovat za diagnostickou 00falohu."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek se zabývá harmonickým průměrem a jeho různými aplikacemi nejen v matematických úlohách. Vychází z pythagorejských snah nalézt za všemi věcmi číselné poměry. Článek obsahuje dvě řešené úlohy, v nichž se harmonický průměr nalézá, dále pak odvození vztahů mezi harmonickým, geometrickým a aritmetickým průměrem, a to jak algebraicky, tak geometricky a také jednu aplikační úlohu na průměrnou rychlost, kterou lze považovat za diagnostickou úlohu.