Objevení Ludolfova čísla pomocí školského matematického softwaru Cabri - Mahelová, Hana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek p0159in00e1016100ed netradi010dn00ed mo017enost, jak objevovat Ludolfovo 010d00edslo pomoc00ed po010d00edta010de. Na rozd00edl od klasick00e9ho p015900edstupu m011b0159en00ed v00e1lcov00fdch p0159edm011bt016f zde 017e00e1ci p0159en00e10161ej00ed d00e9lku oblouku na p015900edmku pomoc00ed softwaru Cabri. 010cl00e1nek obsahuje velmi detailn00ed popis pracovn00edho postupu p0159i konstrukci geometrick00fdch obrazc016f i p015900eddatn00fdch v00fdpo010dt016f nevyj00edmaj00edc obrazov00fd materi00e1l, kter00fd se u017eivateli zobrazuje sou010dasn011b s00a0prov00e1d011bn00edm t011bchto operac00ed. Navrhuje n011bkolik zlep0161en00ed popsan00e9 metody i zodpov00edd00e1 n011bkter00e9 ot00e1zky, kter00e9 by 017e00e1ci v00a0souvislosti s00a00159e0161en00edm tohoto probl00e9mu mohli vzn00e10161et."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek přináší netradiční možnost, jak objevovat Ludolfovo číslo pomocí počítače. Na rozdíl od klasického přístupu měření válcových předmětů zde žáci přenášejí délku oblouku na přímku pomocí softwaru Cabri. Článek obsahuje velmi detailní popis pracovního postupu při konstrukci geometrických obrazců i přídatných výpočtů nevyjímajíc obrazový materiál, který se uživateli zobrazuje současně s prováděním těchto operací. Navrhuje několik zlepšení popsané metody i zodpovídá některé otázky, které by žáci v souvislosti s řešením tohoto problému mohli vznášet.