Modelujeme pravidelná a polopravidelná tělesa - Macháček, Miroslav (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek p0159ibli017euje tematiku stereometrie, konkr00e9tn011b jej00ed 010d00e1st zab00fdvaj00edc00ed se s00edt011bmi t011bles, 0159ezy t011bles a modelov00e1n00ed t011bles. P0159in00e1016100ed n011bkolik p015900edklad016f na sestrojen00ed s00edt00ed plat00f3nsk00fdch a polopravideln00fdch t011bles v010detn011b popisu jejich modelov00e1n00ed a n00e1zorn00fdch obr00e1zk016f. Konkr00e9tn011b jde o 010dty0159st011bn, krychli a osmist011bn a z00a0nich vytvo0159en00e1 polopravideln00e1 t011blesa. Dokumentuje tak00e9 0159adu souvislost00ed a metod, jak lze od jednoho t011blesa p0159ej00edt ke druh00e9mu a p0159ibl00ed017eit tak 017e00e1k016fm dal016100ed souvislosti t00e9to problematiky."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek přibližuje tematiku stereometrie, konkrétně její část zabývající se sítěmi těles, řezy těles a modelování těles. Přináší několik příkladů na sestrojení sítí platónských a polopravidelných těles včetně popisu jejich modelování a názorných obrázků. Konkrétně jde o čtyřstěn, krychli a osmistěn a z nich vytvořená polopravidelná tělesa. Dokumentuje také řadu souvislostí a metod, jak lze od jednoho tělesa přejít ke druhému a přiblížit tak žákům další souvislosti této problematiky.