Fibonacci a jeho čísla - Jarošová, Martina (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autorka 010dl00e1nku p0159edstavuje Leonarda Pis00e1nsk00e9ho a jeho nejslavn011bj016100ed objev, Fibonacciho posloupnost. V016100edm00e1 si souvislost00ed mezi touto posloupnost00ed a sou010dtem n011bkter00fdch prvk016f v00a0Pascalov011b troj00faheln00edku. Tuto souvislost n00e1sledn011b odvozuje n00e1zorn011b pro sud00e1 i lich00e1 p0159irozen00e1 010d00edsla. P0159edstavuje tak zaj00edmavou spojitost mezi t011bmito dv011bma modely sv011bt016f p0159irozen00fdch 010d00edsel. Prezentuje tak00e9 poutav00fd vztah mezi Fibonacciho 010d00edsly a rodokmenem v010dely medonosn00e9."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autorka článku představuje Leonarda Pisánského a jeho nejslavnější objev, Fibonacciho posloupnost. Všímá si souvislostí mezi touto posloupností a součtem některých prvků v Pascalově trojúhelníku. Tuto souvislost následně odvozuje názorně pro sudá i lichá přirozená čísla. Představuje tak zajímavou spojitost mezi těmito dvěma modely světů přirozených čísel. Prezentuje také poutavý vztah mezi Fibonacciho čísly a rodokmenem včely medonosné.