Od obsahu čtverce k determinantu druhého řádu - Kočandrlová, Milada (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se v011bnuje zp016fsobu, jak z00a0geometrick00fdch vlastnost00ed vektor016f dosp011bt k00a0v00fdpo010dtu determinantu druh00e9ho 015900e1du. Nejprve autorka intuitivn011b zavede pojem vektoru, d00e1le pak orientaci uspo015900e1dan00e9 dvojice vektor016f. N00e1sleduje definice a vlastnosti skal00e1rn00edho sou010dinu, na kter00e9 navazuje pojem vn011bj016100ed sou010din dvou vektor016f, kter00fd je ur010den obsahem rovnob011b017en00edku dan00e9ho dv011bma vektory. Pomoc00ed vlastnost00ed vn011bj016100edho sou010dinu je zde odvozeno pravidlo pro v00fdpo010det determinantu druh00e9ho 015900e1du i jeho vlastnosti. V00a0z00e1v011bru 010dl00e1nku jsou odvozena n011bkter00e1 vyu017eit00ed determinantu druh00e9ho 015900e1du, jako jsou obsah troj00faheln00edka, Cramerovo pravidlo, line00e1rn00ed regrese apod. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek se věnuje způsobu, jak z geometrických vlastností vektorů dospět k výpočtu determinantu druhého řádu. Nejprve autorka intuitivně zavede pojem vektoru, dále pak orientaci uspořádané dvojice vektorů. Následuje definice a vlastnosti skalárního součinu, na které navazuje pojem vnější součin dvou vektorů, který je určen obsahem rovnoběžníku daného dvěma vektory. Pomocí vlastností vnějšího součinu je zde odvozeno pravidlo pro výpočet determinantu druhého řádu i jeho vlastnosti. V závěru článku jsou odvozena některá využití determinantu druhého řádu, jako jsou obsah trojúhelníka, Cramerovo pravidlo, lineární regrese apod.