Školské reformy (1) - Hrubý, Dag (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek, jako017eto 00favod ke 0161kolsk00fdm reform00e1m, pojedn00e1v00e1 v0161eobecn011b o probl00e9mech 0161kolsk00fdch reforem. Jejich aplikace v00a0praxi je slo017eit00e1 nejen kv016fli jazykov00e9 n00e1ro010dnosti pedagogick00e9ho n00e1zvoslov00ed, n00fdbr017e tak00e9 kv016fli nepochopen00ed t011bchto reforem u010diteli, jejich nesouhlasu s00a0nimi a v00fdraznou setrva010dnost00ed v my0161len00ed u010ditel016f. Autor rozeb00edr00e1 t0159i hlavn00ed modely historick00e9ho v00fdvoje 0161kol a p0159edest00edr00e1 pot00ed017ee s00a0015900edzen00edm vzd011bl00e1v00e1n00ed st00e1tem, p0159i010dem017e v0161e d016fkladn011b dokl00e1d00e1 odbornou literaturou pedagogiky. "" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek, jakožto úvod ke školským reformám, pojednává všeobecně o problémech školských reforem. Jejich aplikace v praxi je složitá nejen kvůli jazykové náročnosti pedagogického názvosloví, nýbrž také kvůli nepochopení těchto reforem učiteli, jejich nesouhlasu s nimi a výraznou setrvačností v myšlení učitelů. Autor rozebírá tři hlavní modely historického vývoje škol a předestírá potíže s řízením vzdělávání státem, přičemž vše důkladně dokládá odbornou literaturou pedagogiky.