Planimetrická úloha o extrému - Kobza, Aleš (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"P015900edsp011bvek se v011bnuje 00faloze, kterou dostali k zamy0161len00ed 00fa010dastn00edci na XIII. semin00e10159i o filosofick00fdch ot00e1zk00e1ch matematiky a fyziky od RNDr. Daga Hrub00e9ho. Jde o hled00e1n00ed pravo00fahl00e9ho troj00faheln00edku o nejmen016100edm mo017en00e9m obsahu ke kru017enici s dan00fdm polom011brem tak, aby byla kru017enic00ed jemu opsanou. Autor nab00edz00ed dv011b 0159e0161en00ed. S vyu017eit00edm diferenci00e1ln00edho po010dtu i bez n011bj."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Příspěvek se věnuje úloze, kterou dostali k zamyšlení účastníci na XIII. semináři o filosofických otázkách matematiky a fyziky od RNDr. Daga Hrubého. Jde o hledání pravoúhlého trojúhelníku o nejmenším možném obsahu ke kružnici s daným poloměrem tak, aby byla kružnicí jemu opsanou. Autor nabízí dvě řešení. S využitím diferenciálního počtu i bez něj.