Početní algoritmy II – násobení - Jančařík, Antonín (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor se v011bnuje n00e1soben00ed v des00edtkov00e9 soustav011b. Ka017ed00e9ho z n00e1s nau010dili na Z0160 algoritmus p00edsemn00e9ho n00e1soben00ed. 010cl00e1nek n00e1m postupn011b p0159edstavuje n011bkolik dal016100edch metod a trik016f, kter00e9 m016f017eeme p0159i n00e1soben00ed pou017e00edvat. Nejprve n00e1soben00ed na prstech od 0161esti do deseti, pak od deseti do patn00e1cti, od patn00e1cti do dvaceti , od dvaceti do dvaceti p011bti a nakonec dv011b libovoln00e9 010d00edsla do dvaceti p011bti. Krom011b tohoto n00e1soben00ed je uveden i algoritmus rusk00e9ho nevoln00edka, egyptsk00fd algoritmus a jeden modifikovan00fd algoritmus rusk00e9ho nevoln00edka. Ka017ed00e1 010d00e1st je dopln011bna uk00e1zkou s obr00e1zky. Nechyb00ed ani vysv011btlen00ed, pro010d takov00e9 n00e1soben00ed funguje."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Autor se věnuje násobení v desítkové soustavě. Každého z nás naučili na ZŠ algoritmus písemného násobení. Článek nám postupně představuje několik dalších metod a triků, které můžeme při násobení používat. Nejprve násobení na prstech od šesti do deseti, pak od deseti do patnácti, od patnácti do dvaceti , od dvaceti do dvaceti pěti a nakonec dvě libovolné čísla do dvaceti pěti. Kromě tohoto násobení je uveden i algoritmus ruského nevolníka, egyptský algoritmus a jeden modifikovaný algoritmus ruského nevolníka. Každá část je doplněna ukázkou s obrázky. Nechybí ani vysvětlení, proč takové násobení funguje.