Separované modely Pascalova trojúhelníka (1) - Příhonská, Jana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek za010d00edn00e1 stru010dn00fdm popisem 017eivota Blaise Pascala a pokra010duje seznamem postup016f a strategi00ed, kter00e9 v literatu0159e m016f017eeme na t00e9ma v00fduky kombinatoriky naj00edt. Po p0159ipomenut00ed, co to Pascal016fv troj00faheln00edk je, jsou uvedeny 2 probl00e9my (plus jeden tzv. z00e1kladn00ed probl00e9m - hled00e1n00ed v0161ech podmno017ein 3 prvkov00e9 mno017einy), ve kter00fdch se s v00fdhodou d00e1 vyu017e00edt. P0159i 0159e0161en00ed t011bchto probl00e9m016f jsou 010dasto vyu017e00edv00e1ny hasseovsk00e9 diagramy, kter00e9 umo017e0148uj00ed lep016100ed vhled do zadan00e9 situace."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek začíná stručným popisem života Blaise Pascala a pokračuje seznamem postupů a strategií, které v literatuře můžeme na téma výuky kombinatoriky najít. Po připomenutí, co to Pascalův trojúhelník je, jsou uvedeny 2 problémy (plus jeden tzv. základní problém - hledání všech podmnožin 3 prvkové množiny), ve kterých se s výhodou dá využít. Při řešení těchto problémů jsou často využívány hasseovské diagramy, které umožňují lepší vhled do zadané situace.