Integrální počet v R s programem Maple - Kříž, Pavel; Šrot, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Maple je jeden z program016f CAS, kter00fd obsahuje programovou knihovnu Student, kter00e1 byla navr017eena jako pom016fcka pro studenty a u010ditel00e9 matematiky. Jej00ed 010d00e1st Calculus 1 je zam011b0159ena na diferenci00e1ln00ed a integr00e1ln00ed po010det. 201eVizualiza010dn00ed201c 010d00e1st obsahuje procedury ilustruj00edc00ed formou graf016f d016fle017eit00e9 pojmy a tvrzen00ed a 010d00e1st 201epostupn00fd v00fdpo010det201c, kter00fd je shodn00fd s b011b017en00fdm ru010dn00edm v00fdpo010dtem. 010cl00e1nek nejprve popisuje proceduru zam011b0159enou na v00fdpo010det objem016f a ilustraci rota010dn00edch t011bles (VolumeOfRevolution) a pak se v011bnuje procedur00e1m, kter00e9 n00e1m pom00e1haj00ed p0159i hled00e1n00ed vhodn00fdch 00faprav p0159i 0159e0161en00ed p015900edklad016f (nap0159. hled00e1n00ed primitivn00ed funkce). Cel00e9 vysv011btlov00e1n00ed postup016f je dopln011bno obr00e1zky z programu Maple."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Maple je jeden z programů CAS, který obsahuje programovou knihovnu Student, která byla navržena jako pomůcka pro studenty a učitelé matematiky. Její část Calculus 1 je zaměřena na diferenciální a integrální počet. „Vizualizační“ část obsahuje procedury ilustrující formou grafů důležité pojmy a tvrzení a část „postupný výpočet“, který je shodný s běžným ručním výpočtem. Článek nejprve popisuje proceduru zaměřenou na výpočet objemů a ilustraci rotačních těles (VolumeOfRevolution) a pak se věnuje procedurám, které nám pomáhají při hledání vhodných úprav při řešení příkladů (např. hledání primitivní funkce). Celé vysvětlování postupů je doplněno obrázky z programu Maple.