Prečo sú niektoré kombinatorické úlohy ťažké? (2) - Janáčková, Martina (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Text je pokra010dov00e1n00ed 010dl00e1nku se stejn00fdm nadpisem v p0159edchoz00edm 010d00edsle 010dasopisu u010ditel matematiky. U010ditel zadal student016fm 4 identick00e9 kombinatorick00e9 p015900edklady (m011bsto, hokej, p0159ehr00e1dky a 0159ada). V t00e9to 010d00e1sti se v00edce rozeb00edr00e1 00faloha 201ehokej201c, kter00e1 je nejn00e1ro010dn011bj016100ed na systematick00e9 vypisov00e1n00ed v00fdsledk016f (permutac00ed). Na konci je shrnut00ed v00fdsledk016f experimentu, kter00fd vrchol00ed popisem faktor016f, kter00e9 mohly m00edt podstatn00fd vliv na 0159e0161en00ed dan00fdch 00faloh."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Text je pokračování článku se stejným nadpisem v předchozím čísle časopisu učitel matematiky. Učitel zadal studentům 4 identické kombinatorické příklady (město, hokej, přehrádky a řada). V této části se více rozebírá úloha „hokej“, která je nejnáročnější na systematické vypisování výsledků (permutací). Na konci je shrnutí výsledků experimentu, který vrcholí popisem faktorů, které mohly mít podstatný vliv na řešení daných úloh.