Dětská kresba a středové promítání (4) - Kupčáková, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zab00fdv00e1 0161kolsk00fdmi metodami v00fduky kreslen00ed, geometrick00e9ho zobrazov00e1n00ed prostoru a jejich vlivem na 017e00e1k016fv kresebn00fd projev. Nejprve se podrobn011b rozepisuj00ed 4 metody v00fduky kreslen00ed d015900edve a dnes (kop00edrovac00ed, perspektivn00ed kreslen00ed od ruky, kreslen00ed v s00edt00edch a konstrukce obraz016f t011bles v rovnob011b017en00e9m prom00edt00e1n00ed). Na konci p015900edsp011bvku je popsan00fd experiment, ve kter00e9m u010ditel matematiky zadal kreslen00ed t011bles stejn00e9 skupin011b 017e00e1k016f v 1. a pak v 6. t015900edd011b."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek se zabývá školskými metodami výuky kreslení, geometrického zobrazování prostoru a jejich vlivem na žákův kresebný projev. Nejprve se podrobně rozepisují 4 metody výuky kreslení dříve a dnes (kopírovací, perspektivní kreslení od ruky, kreslení v sítích a konstrukce obrazů těles v rovnoběžném promítání). Na konci příspěvku je popsaný experiment, ve kterém učitel matematiky zadal kreslení těles stejné skupině žáků v 1. a pak v 6. třídě.