Biracionální kubická transformace - Kočandrlová, Milada (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Pomoc00ed snadn00fdch konstrukc00ed v rovin011b m016f017eeme definovat transformaci, jej00edm017e speci00e1ln00edm p015900edpadem je kruhov00e1 inverze. V textu se 010dten00e10159 do010dte, co to je biracion00e1ln00ed kubick00e1 transformace, jak odvodit jej00ed analytick00e9 vyj00e1d0159en00ed v kart00e9zsk00fdch i pol00e1rn00edch sou0159adnic00edch. Dozv00edme se, co je obrazem p015900edmky, kru017enice a n011bkter00fdch ku017eelose010dek v t00e9to transformaci. Popis je dopln011bn uk00e1zkami obr00e1zk016f, proto017ee vyu017eit00ed t00e9to transformace k sestrojov00e1n00ed obr00e1zk016f bez po010d00edta010de by bylo t00e9m011b0159 nemo017en00e9."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Pomocí snadných konstrukcí v rovině můžeme definovat transformaci, jejímž speciálním případem je kruhová inverze. V textu se čtenář dočte, co to je biracionální kubická transformace, jak odvodit její analytické vyjádření v kartézských i polárních souřadnicích. Dozvíme se, co je obrazem přímky, kružnice a některých kuželoseček v této transformaci. Popis je doplněn ukázkami obrázků, protože využití této transformace k sestrojování obrázků bez počítače by bylo téměř nemožné.