Slovní úlohy s antisignálem - Strnadová, Miluše (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek vysv011btluje na p015900edkladech z u010debnic pojmy sign00e1l a antisign00e1l v slovn00edch 00faloh00e1ch z matematiky. Autorka se v011bnovala tomuto t00e9matu ve sv00e9 diplomov00e9 pr00e1ci, ve kter00e9 hledala a porovn00e1vala 00falohy s antisign00e1lem v u010debnic00edch ALTER. Krom011b p0159ehledn00e9 statistiky druh016f 00faloh, kter00e9 se v u010debnic00edch objevovaly, obsahuje 010dl00e1nek i kr00e1tk00fd popis jej00edho experimentu pro 1. a 5. ro010dn00edk Z0160, ve kter00e9m pozorovala 0159e0161itelsk00e9 strategie d011bt00ed p0159i zad00e1n00ed 00faloh s antisign00e1lem."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek vysvětluje na příkladech z učebnic pojmy signál a antisignál v slovních úlohách z matematiky. Autorka se věnovala tomuto tématu ve své diplomové práci, ve které hledala a porovnávala úlohy s antisignálem v učebnicích ALTER. Kromě přehledné statistiky druhů úloh, které se v učebnicích objevovaly, obsahuje článek i krátký popis jejího experimentu pro 1. a 5. ročník ZŠ, ve kterém pozorovala řešitelské strategie dětí při zadání úloh s antisignálem.