Obraz kuželosečky v kruhové inverzi - Kočandrlová, Milada (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se v011bnuje ur010dov00e1n00ed obraz016f ku017eelose010dek p0159i r016fzn00e9 volb011b kruhov00e9 inverze. Za010d00edn00e1 definic00ed kruhov00e9 inverze a odvozen00edm analytick00e9ho vyj00e1d0159en00ed tohoto zobrazen00ed za pomoci podobnosti. D00e1le se 010dl00e1nek v011bnuje obraz016fm ku017eelose010dek v kruhov00e9 inverzi s r016fzn00fdmi st0159edy (st0159ed inverze je nebo nen00ed jej00edm bodem, st0159ed inverze je st0159edem ku017eelose010dky, st0159ed inverze je v ohnisku ku017eelose010dky). Z 010dl00e1nku se taky dov00edme, co je eliptick00e1 a hyperbolick00e1 lemniskata, Boothova (Helmertova) lemniskata, Bernoulliova lemniskata, kardioida a Pascalova z00e1vitnice."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek se věnuje určování obrazů kuželoseček při různé volbě kruhové inverze. Začíná definicí kruhové inverze a odvozením analytického vyjádření tohoto zobrazení za pomoci podobnosti. Dále se článek věnuje obrazům kuželoseček v kruhové inverzi s různými středy (střed inverze je nebo není jejím bodem, střed inverze je středem kuželosečky, střed inverze je v ohnisku kuželosečky). Z článku se taky dovíme, co je eliptická a hyperbolická lemniskata, Boothova (Helmertova) lemniskata, Bernoulliova lemniskata, kardioida a Pascalova závitnice.