Vývoj vyučování komplexním číslům na českých středních školách od Exner-Bonitzova programu - Němečková, Martina (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zab00fdv00e1 p0159edev016100edm v00fdvojem st00e1le se m011bn00edc00edho zp016fsobu v00fdkladu komplex00edch 010d00edsel za t00e9m011b0159 150 let a017e do roku 1989. Nejprve je v0161ak zm00edn011bn v00fdvoj 0161kolsk00e9ho syst00e9mu v na0161ich zem00edch. A017e na jedin00fd 0161koln00ed rok byla komplexn00ed 010d00edsla sou010d00e1st00ed u010diva matematiky na st0159edn00edch 0161kol00e1ch a to ji017e od druh00e9 poloviny 19. stolet00ed. Z anal00fdzy st0159edo0161kolsk00fdch u010debnic vyplynulo, 017ee se tato doba d00e1 rozd011blit na dv011b etapy, ve kter00fdch se ke komplexn00edm 010d00edsl016fm p0159istupuje zcela odli0161n011b. Prvn00ed obdob00ed trv00e1 p0159ibli017en011b do poloviny 20. stolet00ed, kdy se komplexn00ed 010d00edsla definovala pomoc00ed pojm016f imagin00e1rn00ed jednotka i a ryze imagin00e1rn00ed 010d00edslo, druhou mo017enost00ed v00fdkladu v prvn00edm obdob00ed bylo 0159e0161en00ed d015900edve ne0159e0161iteln00fdch kvadratick00fdch rovnic, dal016100ed p015900edklady pak byly p0159edvedeny pouze na n011bkolika p015900edkladech. P0159echodem mezi dv011bma obdob00edmi byla u010debnice Matematiky pro II. t015900eddu gymn00e1zi00ed. V cel00e9m v00fdkladu se prol00ednaj00ed p015900edstupy prvn00edho a druh00e9ho obdob00ed. V druh00e9m obdob00ed se pak komplexn00ed 010d00edsla definovala v souladu s modern00edmi matematick00fdmi poznatky."" data-sheets-userformat=""2":4224,"10":2,"15":"Arial"">Článek se zabývá především vývojem stále se měnícího způsobu výkladu komplexích čísel za téměř 150 let až do roku 1989. Nejprve je však zmíněn vývoj školského systému v našich zemích. Až na jediný školní rok byla komplexní čísla součástí učiva matematiky na středních školách a to již od druhé poloviny 19. století. Z analýzy středoškolských učebnic vyplynulo, že se tato doba dá rozdělit na dvě etapy, ve kterých se ke komplexním číslům přistupuje zcela odlišně. První období trvá přibližně do poloviny 20. století, kdy se komplexní čísla definovala pomocí pojmů imaginární jednotka i a ryze imaginární číslo, druhou možností výkladu v prvním období bylo řešení dříve neřešitelných kvadratických rovnic, další příklady pak byly předvedeny pouze na několika příkladech. Přechodem mezi dvěma obdobími byla učebnice Matematiky pro II. třídu gymnázií. V celém výkladu se prolínají přístupy prvního a druhého období. V druhém období se pak komplexní čísla definovala v souladu s moderními matematickými poznatky.