Josef Lošťák - Bečvárová, Martina (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Tento 010dl00e1nek a jeho pokra010dov00e1n00ed v n00e1sleduj00edc00edch d00edlech se zab00fdv00e1 moravsk00fdmi u010diteli, kte015900ed m011bli vliv na rozvoj moravsk00e9ho 0161kolstv00ed. Tento konkr00e9tn00ed 010dl00e1nek hovo015900ed o Josefu Lo0161016500e1kovi. Byl profesorem matematiky a fyziky na st0159edn00edch 0161kol00e1ch a u010ditelsk00fdch 00fastavech, moravsk00fdm zemsk00fdm 0161koln00edm inspektorem, aktivn00edm 010dlenem Jednoty 010desk00fdch matematik016f, Spolku moravsk00fdch u010ditel016f, 010dlenem zku0161ebn00edch komis00ed atd. 010cl00e1nek je roz010dlen011bn do n011bkolika 010d00e1st00ed, a sice jeho studia, zde se do010d00edt00e1me z00e1rove0148 o po010d00e1tku jeho 017eivota, v dal016100edch 010d00e1stech zachycuje jeho pedagogickou kari00e9ru jako suplenta na n011bmeck00e9m gymn00e1ziu v Olomouci, pokra010dov00e1n00ed jeho kari00e9ry, jako 015900e1dn00e9ho st0159edo0161kolsk00e9ho profesora a 0159editele u010ditelsk00e9ho 00fastavu v Olomouci a 2 roky, po kter00e9 byl 0159editelem ve0159ejn00e9 vy0161016100ed 0161koly v Prost011bjov011b. Pot00e9 jeho jmenov00e1n00ed zemsk00fdm 0161koln00edm inspektorem pro Moravu, kde p016fsobil a017e do roku 1904, kdy byl pensionov00e1n. Posledn00ed dv011b kapitoly zachycuj00ed vzpom00ednky kolegy Josefa 00dalehla, 017e00e1ka Jind0159icha Tomana a t00e9017e Lo0161016500e1kovu mimo0161koln00ed pr00e1ci."" data-sheets-userformat=""2":4224,"10":2,"15":"Arial"">Tento článek a jeho pokračování v následujících dílech se zabývá moravskými učiteli, kteří měli vliv na rozvoj moravského školství. Tento konkrétní článek hovoří o Josefu Lošťákovi. Byl profesorem matematiky a fyziky na středních školách a učitelských ústavech, moravským zemským školním inspektorem, aktivním členem Jednoty českých matematiků, Spolku moravských učitelů, členem zkušebních komisí atd. Článek je rozčleněn do několika částí, a sice jeho studia, zde se dočítáme zároveň o počátku jeho života, v dalších částech zachycuje jeho pedagogickou kariéru jako suplenta na německém gymnáziu v Olomouci, pokračování jeho kariéry, jako řádného středoškolského profesora a ředitele učitelského ústavu v Olomouci a 2 roky, po které byl ředitelem veřejné vyšší školy v Prostějově. Poté jeho jmenování zemským školním inspektorem pro Moravu, kde působil až do roku 1904, kdy byl pensionován. Poslední dvě kapitoly zachycují vzpomínky kolegy Josefa Úlehla, žáka Jindřicha Tomana a též Lošťákovu mimoškolní práci.