Matematický klokan třicátníkem - Molnár, Josef; Nocar, David; Vaněk, Vladimír (Učitel matematiky, 2025)
Článek či medailonek nepřináší pohled na významnou osobnost, ale na významný počin v oblasti podpory matematického vzdělávání a popularizace matematiky v České republice, na jubilanta a soutěž Matematický klokan, která dovršila svých 30 let. Článek poskytuje přehled o zrodu, historii a vývoji soutěže Matematický klokan v ČR. Soutěž, která byla založena v ČR v roce 1994, vznikla z iniciativy celosvětové Asociace Kangourou sans frontières za podpory olomoucké pobočky Jednoty českých matematiků a fyziků a matematických kateder Univerzity Palackého v Olomouci. Vedoucí role se zpočátku ujali akademičtí pracovníci, jako např. Josef Molnár a Jaroslav Švrček. Od svého prvního ročníku v roce 1995, kdy se soutěže zúčastnilo téměř 25 tisíc řešitelů, zaznamenal Matematický klokan výrazný růst. Do roku 1997 se stal oficiální soutěží podporovanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, což zajistilo jeho další rozvoj a finanční podporu. Soutěž se postupně rozšířila do všech regionů ČR, což vedlo k překročení hranice 300 tisíc účastníků v roce 2008 a po rozšíření o kategorii pro žáky 2. a 3. tříd ZŠ byla v roce 2018 překonána hranice 400 tisíc účastníků. Matematický klokan dosáhl i několika mezinárodních úspěchů a prvenství. V roce 2000 Česká republika hostila mezinárodní setkání pořadatelů soutěže, kterého se zúčastnili zástupci z 23 zemí Evropy a Ameriky. Mezi významné úspěchy soutěže patří získání Certificate of Recognition na mezinárodní úrovni v roce 2017 a skutečnost, že Česká republika má nejvyšší podíl účastníků v poměru k počtu obyvatel v rámci AKSF. Matematický klokan se zaměřuje na popularizaci matematiky i prostřednictvím publikací, webových stránek a dalších aktivit, jako je např. Běh s Klokanem. Díky podpoře MŠMT ČR, Univerzity Palackého, JČMF a dalších sponzorů se soutěž neustále rozvíjí a přispívá k rozvoji matematických dovedností u žáků základních a středních škol. Závěrem článek vyjadřuje přání Matematickému klokanovi k dalším úspěchům a mnoho nových zajímavých úloh a nadšených řešitelů v budoucích letech.