Matematické příběhy (6), Příběh šestý: Jak vydláždit náměstí? - Hejný, Milan; Tichá, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek se zab00fdv00e1 invarianty. Za010d00edn00e1 motiva010dn00edm p015900edb011bhem o mlad00e9 sle010dn011b, ke kter00e9 p0159ijde kamar00e1d jej00edho bratra a ona si chce hr00e1t na starostu, kter00fd nech00e1 vydl00e1017edit 201en00e1m011bst00ed201c na 0161achovnici. P015900edb011bh se zab00fdv00e1 t00edm, kde a kolik pr00e1zdn00fdch pol00ed z016fstane v p015900edpad011b dl00e1017ed011bn00ed 3x3 pol00ed, 4x4 pol00ed a 5x5 pol00ed. D00e1le se slova chop00ed auto0159i sami a vysv011btluj00ed pojem invariant. 010cl00e1nek je vybaven deseti 00falohami na 201edl00e1017ed011bn00ed 0161achovnice201c, k nim017e je poskytnuto i 0159e0161en00ed."" data-sheets-userformat=""2":4224,"10":2,"15":"Arial"">Článek se zabývá invarianty. Začíná motivačním příběhem o mladé slečně, ke které přijde kamarád jejího bratra a ona si chce hrát na starostu, který nechá vydláždit „náměstí“ na šachovnici. Příběh se zabývá tím, kde a kolik prázdných polí zůstane v případě dláždění 3x3 polí, 4x4 polí a 5x5 polí. Dále se slova chopí autoři sami a vysvětlují pojem invariant. Článek je vybaven deseti úlohami na „dláždění šachovnice“, k nimž je poskytnuto i řešení.